Owner
Colorado State University
Architect
H+L Architecture
Location
Fort Collins, CO
Project Size
222,000 sf, 662-space
Delivery
Design Build
Core Market
CSU’s South College Avenue Parking Garage is a 222,000 square foot, 662-car, four-story precast structure on the southeast corner of the CSU campus. 
 
The garage boasts a solar-panel-ready roof, and the latest parking technology, including color-coded lights that indicate open parking spaces. Digital entrance signs alert parkers to the number of spaces open on each level, thus reducing vehicle emisions associated with circling the garage looking for open spaces. The garage also sports six charging stations for electric vehicles.
 
Pay-per-hour spaces are linked to WayToPark, an app that provides users with a quick, online payment option that accepts credit cards.
 
The new parking structure is serviced by two elevators, and features a sandstone veneer exterior with curtainwall systems at each of the three structural steel stair cores. Foundations are cast-in-place with drilled piers.
 
The new structure repurposes a surface lot located between College Avenue and Mason Street, and Lake and Pitkin streets, adjacent to the Alumni Center and University Square. It provides access to the MAX, the Oval and the future medical center.
 
This design-build project with H+L Architecture featured a guaranteed maximimum price at the RFP stage, and required the Pinkard/H+L design-build team to develop DD-level bridging documents to the fixed GMP.
 
The project completed on time and under budget.
 
Construction was conducted on a tight site amid considerable pedestrian and vehicular traffic.